Burgery BBQ z komosą & sos

W powietrzu czuć wiosnę, a ja zaczynam myśleć o pierwszych grillach i piknikach. Dzisiejsze burgery są  przedsmakiem nadchodzącego sezonu. Barbecue to aromat dymu, który idealnie sprawdza się w daniach kuchni wegańskiej.

Komosa ryżowa, inaczej quinoa to bogate w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały pseudo zboże. W posiłkach może zastępować nam kaszę czy ziemniaki. Dodatkowo zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli tych których nasz organizm nie wytwarza sam – które musimy dostarczać z pożywieniem.

Myśląc o skomponowaniu burgerów warzywnych, zawsze biorę pod uwagę ich wartości odżywcze. Staram się dobrać składniki tak, aby burgery które z nich powstaną były bogate właśnie w białko. O pozostałe składniki nie muszę się martwić – węglowodany i tłuszcze będą w bułce, warzywnych dodatkach i sosach.

Na blogu pojawiły się przepisy na burgery:

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 10 burgerów

SKŁADNIKI

burgery:
1 szklanka fasoli
1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej
1-2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka melasy daktylowej
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki chilli
sól
pieprz

sos BBQ:
2 szklanki pasaty pomidorowej
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka burbonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki aromatu wędzarniczego
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki melasy daktylowej

PRZYGOTOWANIE

burgery:

  1. Fasolę namocz przez noc.
  2. Następnego dnia ugotuj aż będzie całkowicie miękka.
  3. Ugotuj również komosę.
  4. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na złoto.
  5. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  6. W misce umieść wszystkie składniki – poza ugotowaną komosą – wraz z podsmażoną cebulą i zblenduj.
  7. Teraz dodaj komosę i wymieszaj dokładnie przy pomocy widelca.
  8. Z gotowej masy formuj burgery i obtaczaj w pokruszonych ziarnach słonecznika.
  9. Gotowe burgery umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min (w połowie tego czasu przekręć).

sos BBQ:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i podgrzej kilka minut na kuchence.
  2. Gotowy sos przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.


BBQ quinoa burger & sauce

And other burger recipes from blog:

 

RECIPE

Preparation time: 50 min.
Serves: 10 burgers

INGREDIENTS

burgers:
1 cup of beans
1/2 cup black quinoa
1-2 tsp smoked paprika
1 tsp sweet paprika
1 tbsp of date molasses
1/2 cup sunflower seeds
1 red onion
1 garlic clove
1 tsp coconut oil
1 tbsp Worcestershire sauce
1/2 tsp chilli
salt
pepper

BBQ sauce:
2 cups tomato passata
1 tbsp apple cider vinegar
1 tsp bourbon (optional)
1/2 tsp liquid smoke
2 tsp Worcestershire sauce
1/2 garlic clove
1/2 tsp chilli
1/2 tsp smoked paprika
3 tbsp of date molasses

PREPARATION

burgers:

  1. Soak beans (overnight).
  2. The next day, cook them until completely soft.
  3. Then cook the quinoa also.
  4. Slice onion and fry until gold.
  5. Preheat oven temperature to 180 degrees.
  6. Place all the ingredients in a big bowl – except quinoa – with fried onions too, and blend it.
  7. Now add the quinoa and mix thoroughly with a fork.
  8. Form your patties by hands. Coat them with crushed sunflower seeds.
  9. Place burgers on a baking tray lined with baking paper.
  10. Bake approx. 40 minutes (20 each side).

BBQ sauce:

  1. Blend all the ingredients together and heat a few minutes on the stove.
  2. Store in air-tight container, in the refrigerator.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.