Burgery ziemniaczane z ziołami

Ziemniaki są pyszne, koniec, kropka. Przepis na pieczone burgery z ziemniaka, tofu, pestek dyni, tymianku i pietruszki. Zapraszam.

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
1 pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki płatków drożdżowych
8 łyżek pestek dyni
biały pieprz
sól

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Ilość porcji:
12

Przepis:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju aż będzie złocista – mocno karmelizowana.
  3. Pestki dyni rozdrobnij przy pomocy blendera.
  4. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  5. Ziemniaki zblenduj na puree, dodaj świeże zioła, płatki drożdżowe, karmelizowaną cebulę, 4 łyżki rozdrobnionych pestek dynii, pokruszone tofu i wymieszaj. Na koniec dopraw sola, pieprzem i ponownie wymieszaj. Z gotowej masy formuj burgery, obtaczaj je w panierce z pestek dyni (pozostałe 4 łyżki) i układaj w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ok. 40 minut.


EN / Potato & herbs burger

Ingredients:

1 kg of potatoes
2 red onions
1 tbsp rapeseed oil
approx. 180 g of natural tofu (1 cube)
1 bunch of parsley
few sprigs of fresh thyme
4 tbsp of yeast flakes
8 tbsp pumpkin seeds
white pepper
salt

Preparation time: approx. 60 min.
Servings: 12

Preparation:

  1. Peel the potatoes and boil in lightly salted water until soft.
  2. Finely chop the onion and fry until golden – caramelized.
  3. Grind pumpkin seeds with a blender.
  4. Set oven to 175 degrees.
  5. Mash or blend potatoes, add fresh herbs, yeast flakes, caramelized onions, 4 tbsp gound pumpkin seeds, crushed tofu and combine with a spoon. Season it with salt and pepper. Form your patties by hands. Put ground pumpkin seeds (the remaining 4 tbsp) on a shallow plate, and coat burgers evenly.
  6. Place burgers on a baking tray lined with baking paper.
  7. Bake approx. 40 minutes.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Ilość porcji: 12 burgerów

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
1 pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki płatków drożdżowych
8 łyżek pestek dyni
biały pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju aż będzie złocista – mocno karmelizowana.
  3. Pestki dyni rozdrobnij przy pomocy blendera.
  4. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  5. Ziemniaki zblenduj na puree, dodaj świeże zioła, płatki drożdżowe, karmelizowaną cebulę, 4 łyżki rozdrobnionych pestek dynii, pokruszone tofu i wymieszaj. Na koniec dopraw sola, pieprzem i ponownie wymieszaj.
  6. Z gotowej masy formuj burgery, obtaczaj je w panierce z pestek dyni (pozostałe 4 łyżki) i układaj w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 40 minut.


EN / Potato & herbs burger

RECIPE

Preparation time: approx. 60 min.
Serves: 12 burgers

INGREDIENTS

1 kg of potatoes
2 red onions
1 tbsp rapeseed oil
approx. 180 g of natural tofu (1 cube)
1 bunch of parsley
few sprigs of fresh thyme
4 tbsp of yeast flakes
8 tbsp pumpkin seeds
white pepper
salt

PREPARATION

  1. Peel the potatoes and boil in lightly salted water until soft.
  2. Finely chop the onion and fry until golden – caramelized.
  3. Grind pumpkin seeds with a blender.
  4. Set oven to 175 degrees.
  5. Mash or blend potatoes, add fresh herbs, yeast flakes, caramelized onions, 4 tbsp gound pumpkin seeds, crushed tofu and combine with a spoon. Season it with salt and pepper. Form your patties by hands. Put ground pumpkin seeds (the remaining 4 tbsp) on a shallow plate, and coat burgers evenly.
  6. Place burgers on a baking tray lined with baking paper.
  7. Bake approx. 40 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *