Ciasto banan, czekolada, okara migdałowa

Filozofia „zero waste” polega na jak możliwie największym ograniczeniu wytwarzania odpadów oraz dawaniu drugiego życia tym już wytworzonym. W idealnym zero waste świecie pomysłodawczyni ideii, rocznie powstaje 1 szklany słoik odpadów… jak tego dokonuje możecie sobie poczytać tu. Recycling wszystkiego, używanie wielorazowych pojemników szklanych na żywność i napoje, używanie materiałowych toreb i serwetek, kupowanie towarów na wagę – nie pakowanych w plastikowe torby… im mniej śmieci wytworzysz tym będziesz szczęśliwsza/y, trust me!

A pisze o tym dlatego, że mam nowy sprzęcior w kuchni i jest nim wolnoobrotowa wyciskarka… dlatego w najbliższej przyszłości, będę Was dręczyć przepisami z wykorzystaniem pozostałości z produkcji warzywnych soków i roślinnego mleka ;) Dla jednych odpady, a dla innych surowiec do wytworzenia pysznego ciasta czy burgerów. Zapraszam na przepis z wykorzystaniem okary z migdałów. Na blogu pojawiły się już kiedyś ciastka dla psabrownie, a dzisiaj jest bezglutenowe ciasto mocno czekoladowo-bananowe.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min + 45 min.
Ilość porcji: blacha 22 x 22 cm

SKŁADNIKI

ciasto:
ok. 150 g okary z migdałów*
2 dojrzałe banany
2 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek kakao w proszku
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki świeżo parzonego espresso
1/4 łyżeczki soli

*tyle ile zostaje po zrobieniu 1 L mleka migdałowego – zrobionego z 1,5 szklanki migdałów. Możesz również użyć okary z orzechów laskowych.

dekoracja:
garść migdałów
pokruszone ziarna kakaowca

TIP: Ciasto wychodzi płaskie (wysokości ok. 2 cm), ale nie ma sensu dodawać proszku do pieczenia czy sody żeby urosło, bo wtedy nie będzie takie mokre i aromatyczne ;) Jeszcze nie próbowałam, ale jeśli nie masz okary z migdałów pewnie możesz ją zastąpić pełnowartościowymi migdałami, zmielonymi na mąkę.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
  2. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę.
  3. Gotowe ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i udekoruj migdałami (orzechami laskowymi, pokruszonymi ziarnami kakaowca).
  4. Piecz ok. 40-45 min.
  5. Pozostaw do ostygnięcia.


Almond okara banana & chocolate cake

RECIPE

Preparation time: 10 min + 45 min.
Serves: 22 x 22 cm cake tin

INGREDIENTS

cake:
approx. 150 g almond okara *
2 ripe bananas
2 tbsp of coconut oil
5 tsp cocoa powder
1-2 tbsp xylitol
1 tsp of vanilla extract
2 tbsp of espresso
1/4 tsp of salt

* Leftovers after making 1 L of almond milk – made out of 1,5 cup of almonds. You can also use hazelnut okara or any other nut okara.

decoration:
A handful of almonds or other nuts
Crushed cacao nibs

TIP: The cake comes out flat (about 2 cm high), but it doesn’t make sense to add baking powder or soda to grow, because it won’t be wet and aromatic anymore ;)

PREPARATION

  1. Preheat oven to 200 degrees.
  2. Place all ingredients in a bowl and combine until smooth (use blender).
  3. Place batter in a cake tin lined with parchment paper and decorate with almonds (hazelnuts, crushed cacao beans).
  4. Bake for about 40-45 min.
  5. Leave to cool.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *