Hummus dyniowy

Pod koniec października na blogu królowała dynia. Pojawił się dyniowy: deser, syrop, ciasto, currymleko, ale to nie koniec tematu, sezon trwa nadal…

Dzisiaj zaległy przepis na dyniowy hummus. Dołączy do kolekcji hummusów (wędzony z papryką, pomidorowy, kolendrowy, z ajwarem, z ananasem i jalapeno, oliwkowy, awokado, z czarnej fasoli, z bobuklasyczny) która – obawiam się – nie będzie miała końca ;)

SKŁADNIKI:

hummus:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki purée z dyni
1 łyżka pasty tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do dyni*
sól i pieprz cayenne

*można zastąpić taką samą ilością cynamonu

cynamonowa tortilla:
1 opakowanie tortilli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta ksylitolu

czas przygotowania: 15 minut + gotowani ciecierzycy i robienie dyniowego purée
ilość porcji: 4

PRZEPIS:

  1. Wszystkie składniki na hummus umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  2. Na koniec dopraw solą i pieprzem cayenne.
  3. Tortille pokrój w ćwiartki, wysmaruj z wierzchu odrobiną oliwy, posyp cynamonem i odrobiną ksylitolu. Upiecz w piekarniku na złoto (kilka minut).
  4. Gotowy hummus podawaj z cynamonową tortillą, ćwiartką cytryny, posypany czarnym sezamem ze skrojonym żółtym pomidorem.

hummus dyniowy - eatmeplease.pl


EN / Pumpkin hummus

Ingredients:

hummus:
1 cup cooked chickpeas
1/2 cup pumpkin puree
1 tbsp tahini paste
1 clove garlic
1 tbsp lemon juice
1 tbsp olive oil
1 tsp cumin
1/2 tsp dried coriander
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp pumpkin spice*
pinch of salt and cayenne pepper

*can be replaced with the same amount of cinnamon

cinnamon tortillas:
1 package tortilla
1 tbsp olive oil
1 tsp cinnamon
pinch of xylitol

Preparation time: 15 minutes + time of: chickpeas cooking and making pumpkin puree
Serves: 4

Instructions:

  1. All hummus ingredients place in a blender and blend until smooth.
  2. At the end add pinch of salt and cayenne pepper.
  3. Tortillas cut in quarters, coat with olive oil, sprinkle with cinnamon and a pinch of xylitol. Bake in the oven a few minutes (to make them gold).
  4. Serve hummus with cinnamon tortillas, a piece of lemon, yellow tomato and sprinkled with black sesame seeds.

PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

hummus:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki purée z dyni
1 łyżka pasty tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do dyni*
sól i pieprz cayenne

*można zastąpić taką samą ilością cynamonu

cynamonowa tortilla:
1 opakowanie tortilli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na hummus umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  2. Na koniec dopraw solą i pieprzem cayenne.
  3. Tortille pokrój w ćwiartki, wysmaruj z wierzchu odrobiną oliwy, posyp cynamonem i odrobiną ksylitolu. Upiecz w piekarniku na złoto (kilka minut).
  4. Gotowy hummus podawaj z cynamonową tortillą, ćwiartką cytryny, posypany czarnym sezamem ze skrojonym żółtym pomidorem.


EN / Pumpkin hummus

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

Ingredients:

hummus:
1 cup cooked chickpeas
1/2 cup pumpkin puree
1 tbsp tahini paste
1 clove garlic
1 tbsp lemon juice
1 tbsp olive oil
1 tsp cumin
1/2 tsp dried coriander
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp pumpkin spice*
pinch of salt and cayenne pepper

*can be replaced with the same amount of cinnamon

cinnamon tortillas:
1 package tortilla
1 tbsp olive oil
1 tsp cinnamon
pinch of xylitol

PREPARATION

  1. All hummus ingredients place in a blender and blend until smooth.
  2. At the end add pinch of salt and cayenne pepper.
  3. Tortillas cut in quarters, coat with olive oil, sprinkle with cinnamon and a pinch of xylitol. Bake in the oven a few minutes (to make them gold).
  4. Serve hummus with cinnamon tortillas, a piece of lemon, yellow tomato and sprinkled with black sesame seeds.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *