Kokosanki z aquafabą

Wspomnienia przysmaków dzieciństwa pozostają na całe życie, a wieczorne dziewczyńskie spotkanie może stać się przez to bardzo inspirujące. Bo przywołane wczoraj puszyste kokosanki trochę jak bezy właśnie lądują w piekarniku…

Miała być ścisła dieta, zero cukru i glutenu…no to prawie jest. Przepis słodki – bo z ksylitolem, bez glutenu – bo z odrobiną mąki ziemniaczanej, no i mega prosty – bo samo przygotowanie ciasta trwa 10-15 minut, raczej nie do końca dietetyczny – bo jednak kokos jest kaloryczny.

Aquafaba to woda po ciecierzycy i jest idealnym substytutem białka jaj. Możesz ją pozyskać odcedzając przez sito wodę z puszki ciecierzycy lub ugotować ciecierzycę w małej ilości wody, a potem to co z gotowania zostanie lekko odparować. Najbardziej popularne zastosowanie znalazła w bezach, ale idealnie sprawdzi się również w majonezie, musie, kremie do ciasta, lodach, czy innych słodkościach.

A tu inny przepis na kokosanki – dla odmiany z cukrem i glutenem ;)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 20 kokosanek

SKŁADNIKI

200 ml aquafaby*
80 g ksylitolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250-300 g wiórków kokosowych
1/ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli

*Aquafaba to woda po ciecierzycy. Możesz ją pozyskać odcedzając przez sito wodę z puszki ciecierzycy lub ugotować ciecierzycę w małej ilości wody, potem to co z gotowania zostanie odparować.

TIP: Jak chcesz możesz dodać do kokosanek 2-4 łyżki soku z pomarańczy, są wtedy jeszcze lepsze.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  2. Wodę z puszki ciecierzycy odlej przez sito do wysokiej miski.
  3. Dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem, aż powstanie gęsta piana (ok. 5 minut). Piana powinna być na tyle gęsta, że będziesz w stanie miskę odwrócić do góry dnem i ani drgnie.
  4. Następnie ksylitol zmiel w młynku do kawy. Dodawaj stopniowo do piany ciągle mieszając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszaj mikserem.
  5. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formuj kokosanki za pomocą łyżki (w dość dużych odstępach). Piecz ok. 20 minut.


Coconut meringues

RECIPE

Preparation time: 35 min.
Serves: 20 meringues

INGREDIENTS

200 ml aquafaba*
80 g of xylitol
1 tbsp of potato starch
250-300 g desiccated coconut shreds
1/2 tsp vanilla extract
1 tsp lemon juice
1/4 tsp salt

* Aquafaba is a bean liquid. You can obtain it through a sieve, straining off water from canned chickpeas or cooking the chickpeas in a small amount of water.

TIP: You can add 2-4 tbsp of orange juice to coconut meringues… they are even better.

PREPARATION

  1. Set oven to 175 degrees.
  2. Drain the chickpeas, reserving the bean liquid (aquafaba).
  3. Pour liquid into the bowl, add pinch of salt and lemon juice. Beat on high speed until a thick foam (approx. 5-10 minutes).
  4. Then grind xylitol in a coffee grinder.
  5. Add xylitol, potato flour and vanilla extract to foam and and whisk until the mixture is glossy.
  6. Finally, add coconut shreds and stir gently with a spoon.
  7. Drop mixture by rounded teaspoons onto 2 baking sheets covered with parchment paper. Bake approx. 20 minutes.

Skomentuj eat me please Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.