Kremowe brownie z okary migdałowej

Po drugiej stronie lustra świat staje się zimny i ciemny już o 16tej. I tak będzie jeszcze przez 6 miesięcy, kiedyś na pewno do tego przywyknę… powtarzam to sobie co roku.

Rzeczywistość zewnętrzna nie zachęca do konfrontacji, rower wisi na ścianie, suka śpi, ja zgłodniałam… przejebane, problemy 1 szego świata :P Wieczorem mamy w planie przetestować pizzę z NPF, od wczoraj jest u nich dostępna wegańska margherita w dostawie. Troszkę się jaram, licząc na porównywalną jakość i smak do tej z berlińskiego Zeus’a czy Yoyo. Recenzja niebawem na instagramie :P

Ale zostało jeszcze kilka godzin, a w lodówce okara (pulpa) migdałowa (pozostałość po produkcji domowego mleka) dlatego do roboty! To już kolejny przepis na wykorzystanie „odpadów”, były ciastka dla psa, a teraz będzie czekoladowo migdałowe ciasto dla człowieka :P

Nie ukrywam że brakuje mi słowa na określenie tego typu ciast, które są mokre i kremowe w środku nawet po upieczeniu. Konsystencja przypomina trochę sernik lub amerykański fudge (jednak temperatura pieczenia jest nieco wyższa niż przy fudge), najlepiej jeść je przy pomocy łyżeczki. Smak jest na tyle bogaty i czekoladowy, że może być ono deserem samo w sobie, ale podane w towarzystwie kawy sprawdza się równie dobrze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Ilość porcji: blacha 30 cm

SKŁADNIKI

ciasto:
1,5-2 szklanki okary migdałowej*
100 g kakao w proszku
100 g oleju kokosowego
200 g ciemnego cukru nierafinowanego (np. muscovado) lub słodkiego syropu (np. melasa daktylowa, syrop klonowy etc.)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dekoracja:
pokruszona gorzka czekolada lub płatki migdałowe

TIP: *Okara migdałowa powstaje jako „odpad” przy produkcji domowego mleka migdałowego.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 150 stopni.
  2. Olej kokosowy rozpuść w małym naczyniu, dodaj okarę migdałową i wymieszaj dokładnie. Potrzymaj na kuchence jeszcze 3 minuty, aż migdałowy pył całkowicie wchłonie olej kokosowy. Dzięki temu olej w momencie zetknięcia z pozostałymi składnikami, zwłaszcza zimnym mlekiem nie zmieni swej konsystencji w stałą.
  3. W misce wymieszaj cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  4. Następnie dodaj pozostałe składniki oraz pulpę nasączoną olejem kokosowym. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem.
  5. Gotową masę umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch posyp pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady lub płatkami migdałowymi.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.