Kremowe curry z warzywami

Szarość, zimno i deszcz którymi od kilku dni częstuje nas wiosna, możesz przegonić słonecznym curry z chrupiącymi warzywami w kremowym sosie na bazie mleka kokosowego i orzechów nerkowca.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 szklanka orzechów nerkowca
1 puszka mleka kokosowego
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka brązowego musztardowca*
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka kolendry w proszku
1 łyżeczka curry
1 biała cebula
1 papryczka zielona chilli**
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka startej kurkumy***
warzywa (np. 1 mały brokuł, 2 marchewki, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku cukrowego w strączkach)
sól himalajska

*inna nazwa na brązową gorczycę
**papryczka może być świeża a może być ze słoiczka jak nie masz to zastąp chilli w proszku
***świeży korzeń kurkumy możesz zastąpić kurkuma w proszku – 1 łyżeczka dla koloru ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zblenduj z wodą. Ten sos przyda ci się za chwilę.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego dodaj musztardowca, kumin, kolendrę, curry (i kurkumę jeśli nie masz świeżej tylko w proszku).
  3. Smaż chwilę, dodaj drobno posiekaną cebulę i poczekaj aż się zrobi szklista.
  4. Teraz dodaj starty na tarce imbir i kurkumę, przeciśnięty przez prasę czosnek i drobno posiekane chilli.
  5. Po kilku minutach dodaj warzywa (ja użyłam brokuła, zielonej fasoli szparagowej, marchewki i groszku w strączkach, ale możesz dodać innych). Chwilę podsmaż pod przykryciem.
  6. Dodaj sos z nerkowców, mleko kokosowe i przypraw solą. Duś pod przykryciem kilka minut (warzywa powinny pozostać chrupiące wtedy jest smaczniejsze).
  7. Podawaj z ryżem basmati ;)


Creamy vegetables curry

RECIPE

Preparation time: approx. 30 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

1 cup of cashew nuts
3/4 cup warm water
1 tsp of brown mustard seeds *
1 tsp of cumin seeds
1 tsp coriander powder
1 tsp curry
1 white onion
1 chilli green chilli **
3 cloves of garlic
2 tsp of grated ginger root
1 tsp grated turmeric root ***
vegetables (eg. 1 small broccoli, 2 carrots, a handful of green beans, a bunch of green peas in pods)
himalayan salt

* Another name for brown mustard
** Pepper may be fresh and may be from a jar as you do not have to replace chilli powder
*** You can replace fresh turmeric root with turmeric powder – 1 teaspoon ;)

PREPARATION

  1. Blend cashew nuts with water. This sauce will be useful in a moment.
  2. Heat up 1 tbsp of coconut oil in a pan, add brown mustard seeds, cumin, coriander, curry (and turmeric if you use it in powder).
  3. Fry for a while, add finely chopped onion and wait until gold.
  4. Now add grated ginger and turmeric root (if using fresh), finely chopped garlic and chillie.
  5. After a few minutes add vegetables (I used broccoli, green beans, carrots and pea pods, but you can substitute with other). Fry for a while under cover.
  6. Add cashew sauce, coconut milk and salt. Cook under cover for a few minutes (vegetables should stay crispy).
  7. Serve with basmati rice ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *