Przyprawa dukkah

Tym razem coś z kuchni egipskiej – przyprawa na bazie orzechów, której smak możesz dowolnie modyfikować. Oryginalnie stosowana głównie jako dip do chleba maczanego w oliwie, w mojej kuchni znalazła miejsce tuż obok zatar’ugomasio. Dobrze sprawdza się jako panierka, jako topping do wszelkiego rodzaju past i hummusów oraz jako przyprawa do warzyw i sałatek.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10-15 min.
Ilość porcji: ok. 150 ml słoik

SKŁADNIKI

8 łyżek orzechów laskowych
2 łyżki pistacji
5 łyżek sezamu*
3 łyżek kolendry
2 łyżek kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

* najlepiej niełuskanego

TIP: Dodałam po 1 łyżeczce kuminu i kolendry w ziarnach dodatkowo, aby nadać bardziej zróżnicowanej tekstury.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki (poza solą i pieprzem) upraż na suchej patelni, a potem zmiel przy pomocy blendera (na koniec dodaj sól i pieprz).


EN / Dukkah spice

RECIPE

Preparation time: 10-15 min.
Serves: approx. 150 ml jar

INGREDIENTS

10 tbsp hazelnuts
2 tbsp pistachios
5 tbsp sesame *
3 tbsp coriander
2 tbsp cumin
1/2 tsp pepper
1/2 tsp salt

* best unpeeled raw

TIP: I added 1 tsp cumin and coriander seeds in addition, to give it more interesting texture.

PREPARATION

Roast all the ingredients (despite salt and pepper) on a dry pan, then grind with blender (adding salt and pepper at the end).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *