Zapiekanka dyniowo makaronowa

Kupiłam dynię i mimo mojej jesiennej – obfitującej w przepisy – fazy na to warzywo, od razu wiedziałam że z tego będzie coś pysznego jeszcze nie raz, nie dwa. Dynia to takie warzywo, które smakuje jednakowo przez cały rok, jeśli jest odpowiednio przechowywana może spokojnie przetrwać w niezmienionej formie nawet kilka miesięcy. Ja zawsze mam mały zapas puree w zamrażalniku, ale jak trafię w środku zimy na dorodną sztukę to i tak kupuję.

No i skoro trafiła w moje łapki to od razu kroję ją na mniejsze części i ładuję do piekarnika z zamiarem zrobienia jakiegoś spaghetti, ale kończę ze sporą porcją kremowej, dyniowo-tymiankowej, zapiekanki makaronowej. Częsty scenariusz, zmiana planów, zmiana koncepcji dania… kuchnia roślinna = wolność!

Zanim zabierzesz się za robienie zapiekanki, może zmienisz zdanie i twoja dynia wyląduje w dyniowym:

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI

1,5 szklanki puree z dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cayenne
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka mąki kukurydzianej

+ wegański parmezan lub inny ser (ja użyłam tego od Violife)
++ świeży tymianek
+++ 250-300 g makaronu tortiglioni lub każdego innego makaronu (bezglutenowego również) poza spaghetti i lasagne

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż drobno posiekany czosnek.
  3. Dodaj puree z dyni, bulion i mleko, dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę i przyprawy, podgotuj chwilę, dodaj tymianek i 2 łyżki wegańskiego parmezanu (jeśli go nie masz mogą być same zmielone migdały).
  5. Teraz masz 2 opcje do wyboru: 1. Zmieszaj gotowy sos z makaronem w garnku, wyłóż na talerze i każdą porcję posyp dodatkowo parmezanem i drobno posiekanym tymiankiem. 2. Zmieszaj gotowy sos z makaronem w garnku, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp sporą ilością wegańskiego parmezanu z orzechów (i/lub innego – ja użyłam tego od Violife). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, podawaj posypane wegańskim parmezanem i świeżym tymiankiem.


Pumpkin & thyme tortiglioni gratin

RECIPE

Preparation time: 40 min.
Serves: 3-4

INGREDIENTS

1.5 cups pumpkin puree
2 garlic cloves
2 tsps of coconut oil or vegan margarine
1/2 cup coconut milk
1/3 cup vegetable stock
1/2 tsp cayenne
1/8 tsp nutmeg
1/8 tsp cinnamon
1 teaspoon lime juice
1 tablespoon cornstarch
himalayan salt

+ vegan parmesan or other vegan cheese (i used this one from Violife)
++ fresh thyme
+++ 250-300 g of tortiglioni pasta or any other (gluten-free too)

PREPARATION

  1. Cook the pasta al dente.
  2. Heat oil in a sauce pan and fry finely chopped garlic.
  3. Whisk in pumpkin puree, broth and coconut milk.
  4. Then add the flour and spices, cook for a while, add thyme and 2 tbsp vegan parmesan cheese (if you don’t have replace with ground almonds).
  5. Now you have 2 options: 1. Combine sauce & pasta in a large pot and serve sprinkled with parmesan cheese and finely chopped thyme. 2. Combine sauce & pasta in a large pot, place in a baking dish, sprinkle with a fair amount of vegan parmesan cheese (and / or other vegan cheese – i used this one from Violife). Put in the oven preheated to 180 degrees for approx. 20 minutes and serve sprinkled with parmesan cheese and finely chopped thyme.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *